I Support the Bring Them Back Campaign

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το Χαμάμ της Ρόδου


Βρίσκεται στην πλατεία Αρίωνος στην παλαιά πόλη της Ρόδου και ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια λουτρά στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Είναι γνωστό με διαφορετικά ονόματα, όπως «Λουτρά του Σουλεϊμάν», «Λουτρά του Μουσταφά» και «Γένι Χαμάμ» (που σημαίνει «νέα λουτρά»).


Ιδρύθηκε το 1558 και το πρώτο τμήμα του χαμάμ ήταν τα λουτρά των ανδρών, μια τετραγωνική, συμμετρική δομή που εξουσίαζε το τετράγωνο. Τα υπόλοιπα λουτρά ήταν μια πιο πρόσφατη προσθήκη, στα χρόνια που κυβερνούσε ο πασάς Μουσταφά, τα οποία παρεμβαίνουν ελαφρώς στην αυστηρή συμμετρία του συνόλου. Το εσωτερικό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, ειδικά η «κρύα αίθουσα» με τον τεράστιο θόλο της, την πλούσια μαρμάρινη διακόσμησή της και την κομψή κεντρική πηγή της.


Η απόλυτη εμπειρία για τους λάτρεις του καλλωπισμού και του ευ ζην .
Στην πραγματικότητα η χρήση του σήμερα διαφέρει από την πραγματική του χρήση τότε. Καθώς το κοράνι ορίζει ξεκάθαρα την σπουδαιότητα και την επιβολή της καθαριότητας, έτσι καταλαβαίνουμε ότι την εποχή που χτίστηκαν τα διάφορα χαμάμ ή HAMAMMI όπως λέγονται, ό λόγος ήταν καθαρά χρηστικός.


Σε πολλούς από εμάς αρέσει να συλλέγουν διάφορα πράγματα , υλικά και άυλα.
Εμένα λοιπόν μου αρέσει να συλλέγω εμπειρίες από διάφορα χαμάμ, τουριστικά και μη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παράξενη συλλογή, δεν βρίσκετε;

Μια προηγούμενη εμπειρία μου σε χαμάμ στο Μπόντρουμ στα παράλια της Τουρκίας είχα διηγηθεί στο παρελθόν.


Το χαμάμ της Ρόδου ή Δημοτικά Λουτρά είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και πάρα πολύ όμορφο. Αρκετά καθαρό και σχεδόν καθόλου «μυρωδάτο» από την ενοχλητική χαρακτηριστική μυρωδιά που έχουν συνήθως τα χαμάμ. Όσο ποιο παλιό τόσο περισσότερη μυρωδιά!!!

Μπαίνοντας στην είσοδο, αφού πληρώσετε την αξία του προγράμματος που θα διαλέξετε (μόνο μπάνιο 5 €, ή μπάνιο και μασάζ 15 €) και σας δίνουν ένα μπολάκι με το κλειδί του ντουλαπιού σας.
Εδώ δεν σας δίνουν παντόφλες γι αυτό σας συμβουλεύω να φέρετε τις δικές σας, γλιστράει πολύ! Επίσης κάλο είναι να πάρετε μαζί σας την δική σας πετσέτα και σαπούνια, καθαρά για λόγους υγιεινής.
Στη συνέχεια προχωράτε προς τα αποδυτήρια όπου θα αλλάξετε και θα κλειδώσετε τα πράγματα σας.

Ήρθε η ώρα να μπούμε μέσα!


Μπαίνουμε μέσα στην πρώτη αίθουσα η όποια δεν είναι ζεστή και στην ουσία δεν χρησιμοποιείτε , αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή!
Μετά από άλλη πόρτα προχωράμε στην μέσα αίθουσα με τους ατμούς και την μεγάλη πολυγωνική θερμαινόμενη μαρμάρινη πλάκα στην μέση.
Γύρω γύρω, μαρμάρινες σκαλιστές γούρνες με κρύο νερό , που πραγματικά μετά από λίγη ώρα θα σας φαίνετε σαν Θείο δώρο!



Σε αυτό το χαμάμ μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας με το μαγιό σας ή και χωρίς μαγιό (το 90% των επισκεπτών προτιμούν χωρίς μαγιό)

Μου άρεσε : το κτίσμα , ή αίσθηση της καθαριότητας του χώρου, η ησυχία των επισκεπτών.
Δεν μου άρεσε : το ζεστό δωμάτιο , δεν ήταν ζεστό, πολύ μικρή διαφορά της θερμοκρασίας από την πρώτη αίθουσα στην δεύτερη. Το μασάζ που δέχτηκα από τον Άγγλο κυριούλη, καθόλου μα καθόλου γνώστης του αντικειμένου.
Θα ξανάπαω; Ναι , γιατί λατρεύω τα χαμάμ…


Σύντομα θα έχω στη συλλογή μου ακόμα μια εμπειρία χαμάμ αυτή τη φορά από Κωνσταντινούπολη… Υπομονή.


3 σχόλια:

kiki είπε...

Πολύ όμορφες οι φωτό, αλλά μόνο για φωτογράφιση θα ήθελα να μπω εκεί μέσα...:-)))

yiaNNis είπε...

ego ta latrevo Kiki, alla mou ti spaei i mirodia kleisouras pou exoun kamia fora... Alla einai san za zeis se alli epoxi otan mpaineis mesa, san taxidi sto xrono!

Ανώνυμος είπε...

με σεβασμό στη παράδοση του αυθεντικού τούρκικου χαμαμ δημιουργήσαμε ένα χώρο που σε ταξιδεύει στο χρόνο αλλά ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένος σε όλες τις παροχές κ τις ανέσεις που ζητάμε σήμερα. polis-hammam.gr