I Support the Bring Them Back Campaign

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ψωνίζοντας Μπαχάρια στην Αγορά χρωμάτων κι αρωμάτων της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή είναι η Αιγυπτιακή Αγορά της Κωνσταντινούπολης, είναι αυτή η περίφημη σκεπαστή αγορά που την πλημμυρίζουν τ’ αρώματα , τα χρώματα…


Μια από τις εικόνες που έρχεται στο νου μας όταν ακούμε την λέξη « Κωνσταντινούπολη» είναι η Πολήτιικη Κουζίνα, και δεν μιλάω για την ταινία βέβαια, αλλά για την υπέροχη μαγειρική της Πόλης.Σε αυτήν λοιπόν την αγορά θα βρεις μερικά από τα μαγικά υλικά που κάνουν αυτές τις συνταγές τοοοοσο μοναδικές…
Πάμε να ψωνίσουμε λοιπόν, αλλά προσοχή, εδώ δεν κάνουμε παζάρια για τις τιμές όπως στο μεγάλο σκεπαστό παζάρι , εδώ οι τιμές πάνε με το ζύγι .



Να πάρουμε αποξεραμένα φρούτα , α και να μην ξεχάσω να πάρω και αποξηραμένα δαμάσκηνα για την Κική, που τα κάνει με το χοιρινό στην Μικρή της Κουζίνα!



Θέλω και μερικά λουκούμια…. Από τα αγαπημένα μου θα πάρω ποιο πολλά, από αυτά που είναι γεμιστά με καϊμάκι και απ’ έξω μπουκωμένα με φιστίκι Αιγίνης…



Και λίγο , ένα κομματάκι τόσο δα, από εκείνα τα βουνά από τα γλυκίσματα με τους ξυρούς καρπούς!

Ουφ πόνεσαν τα χέρια μου να τα κουβαλάω, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει τα ποιο σημαντικά! ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ!

Θα μου βάλεις από ότι σου λέω 2 λίρες , λέω του πολύ ευγενικού κυρίου, αφού πρώτα μου λες τι είναι και που το χρησιμοποιούμε. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε στο δρόμο της Αιγυπτιακής Αγοράς , ένα μεγάλο σεμινάριο για τα μπαχάρια της Πόλης!







Αυτό είναι ένα μπαχαρικό που μοιάζει με το δικό μας μπούκοβο αλλά υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, μαύρο, κόκκινο χοντραλεσμένο, ποιο ψιλό, πούδρα, καυτερό, λιγότερο καυτερό κτλ. Απ΄ότι κατάλαβα είναι κάτι σαν το εθνικό τους μπαχαρικό, το βάζουν παντού. Μέχρι και στα εστιατόρια επάνω στο τραπέζι, εκτός από το λάδι., λεμόνι (όχι ξύδι) αλάτι και πιπέρι, έχουν και αυτό, όπως επίσης και μικρές καυτερές πιπεριές τσίλι.


Ξέρετε ότι τα κεμπάπ τις Τουρκίας είναι πεντανόστημα…. Για αυτή τη νοστιμιά δεν φταίει τίποτε άλλο εκτός από αυτό το μπαχαρικό , που είναι μίγμα από 7 μπαχαρικά….





Θέλω να τα πάρω όλα, όλα , όλα, αλλά τα χέρια μου είναι γεμάτα και δεν αντέχουν άλλο βάρος δυστυχώς (να τι παθαίνει όποιος παρατάει το γυμναστήριο στη μέση και το ρίχνει στα πιτόγυρα).


Έτσι τελείωσε η βόλτα μου στις μυρωδιές και στα χρώματα!
Ξέρετε σε κάποιους μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά για μένα αυτή η επίσκεψη ήταν ιερή, μια από τις ποιο σημαντικές αγορές στη ζωή μου μέχρι τώρα. Αυτά τα βουνά από μπαχαρικά και λουκούμια, αυτά τα περίτεχνα κρεμαστάρια από σπόρους κόλιανδρου και πιπεριές ξέρες, τα ξύλα τις κανέλας , τα ξεραμένα τριαντάφυλλα….



Πω , πω. Μόνο όσοι έχετε το ίδιο πάθος με ‘μένα για την μαγειρική μπορείτε να με καταλάβετε!
Θα τελειώσω αυτό το ταξίδι με μια φράση που μου είπε ο ευγενέστατος Αχμέτ, όταν τελείωσα τα ψώνια μου. « Τα μπαχαρικά , είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο, που αν το δουλέψεις σωστά και κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς , το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό».

6 σχόλια:

kiki είπε...

Αχ Γιάννη....φαντάζεσαι να μπαίναμε σ' αυτά τα μαγαζιά μαζί; Τι καλά ε;

yiaNNis είπε...

kala den to sizito... tha eimastan san apo cartoon vgalmenoi... 2 kefalia na trexoun san trela apo do kai apo kei, kai sto telos fortomenoi me ena tsouvali stin plati san Ovelix me to mexnir! xa xa (orgiase i fadasia pali)

dhmhtra είπε...

Καλημέρα ...Γιάννη!
Χωρίς μπαχαρικά το φαγητό μας δεν θα είχε ούτε χρώμα, ούτε άρωμα.

yiaNNis είπε...

kalimera Dimitra. Pos tha itan arage i zoi xoris alatopipero...?

Crazy Tourists είπε...

Μέχρι εμάς έφτασαν τα αρώματα!
Καλημέρα!!

Τρελοτουρίστρια

*bittersweet* είπε...

Σε ζηλευω αφανταστα....ειδικα το μερος με τα μπαχαρικα πρεπει να ηταν τρελα!!!Τωρα για τα γλυκα εδεσματα...θα πω μονο σκετη κολαση!!!