I Support the Bring Them Back Campaign

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Πίνω Ρίγανη και μου αρέσει!

Μέσα στα πολλά από αυτά που αγόρασα από το τελευταίο μου ταξίδι στην Τουρκία, ήταν και αρκετά παραδοσιακά ροφήματα ( μαζί με τα σερβίτσια τους , χε χε).
Τριαντάφυλλα, ιβίσκους, μήλο….
Πείρα και ένα που δεν είχα πολύ καταλάβει τι ακριβώς ήταν αλλά με τις προτροπές και τα επιφωνήματα του Τούρκου κυριούλη κατάλαβα ότι θα είναι κάτι καλό … Ε, το πείρα. Θα μου πεις καλά , δεν είχε φωτογραφία από έξω? Είχε, και μάλιστα πολύ ωραία (δυστυχώς πέταξα το σακουλάκι γιατί σκίστηκε), κάτι σε βοτάνια θύμιζε, σαν τσάι.

Όταν λοιπόν πια γύρισα στο σπίτι, το άνοιξα, το μύρισα… Έχει τη μορφή άχνης ζάχαρης και απλά το ανακατεύεις σε χλιαρό νερό.
Τι ήταν;;; Ρίγανη, ναι ναι ριγανούλα!
Να λοιπόν μερικά στοιχεία για την Ρίγανη , που εκτός από της μπριζολίτσες στη σχάρα γίνετε και ρόφημα, και καταπραϋντικό μπάνιο!




Ρίγανη - Ορίγανον το κοινόν - Origanum Vulgare


Περιγραφή:

Θάμνος κοντός και φρυγανώδης με κορμό ξυλώδη χωρίς ελαστικότητα. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και σχηματίζουν ανθοφόρα κεφάλια στις άκρες. Τα φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα. Αν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή. Τα άνθη έχουν χρώμα ρόδινο προς μενεξεδί και έχουν επίσης ευχάριστο άρωμα. Η ρίγανη συναντιέται εύκολα σε όλη την Ελλάδα σαν αυτοφυές άγριο φυτό. Είναι πολύ δημοφιλές φυτό για τις μαγειρικές του ιδιότητες. Το μυρωδικό της σαλάτας και του φαγητού, τόσο γνωστό σε όλους, είναι ωστόσο και φαρμακευτικό και αρωματοπαραγωγικό.


Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.


Εσωτερική:

Οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.


Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.


Εξωτερική: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων.

Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).


Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

4 σχόλια:

kiki είπε...

Χίλια καλά έχει η ριγανούλα!

yiaNNis είπε...

Nai... alla eprepe na deis ti fatsa peira, otan anoixa to sakoulaki kai adi gia tsai mirize... rigani!!!

eleni είπε...

Πολύ μ΄αρέσει η ρίγανη.Εδώ είναι γεμάτος ο τόπος-έχω ακόμη και έξω από την πόρτα της αυλής.
Το ποτηράκι μ΄αρέσει,μου έφερε η κόρη μου ένα παρόμοιο απο την Πόλη.

yiaNNis είπε...

eleni, kai emena mou aresei poli! ena apo ta vasika ilika pou exo pada stin kouzina mou!